Doorgaan naar hoofdcontent

gezonde kinderen

Gezond eten voor kinderen. Het was vorig weekend al een topic in de Nederlandse pers en nu haalde het maandag ook het Nieuws bij ons. Waar het op neerkomt, is dat er kinderen zijn die niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen omdat hun ouders bepaalde producten bannen omdat ze denken dat die ongezond zijn. De titels lijken echter te suggereren is dat "gezond" eten niet zo gezond is. Onzin natuurlijk.

Kiind slaat alweer spijkers met koppen. Te gezond bestaat niet. Wie ondervoed is, heeft duidelijk niet zo gezond gegeten. Het zal vast wel zo zijn dat er kinderen ondervoed zijn terwijl hun ouders net hun best doen om hen zo gezond mogelijk te laten eten. Maar dan zijn die ouders blijkbaar niet zo goed op de hoogte. Die ouders denken vast - zoals zovelen - dat vet slecht is. En neen, ik zet hier niet bij 'voor kinderen', want ik ben ervan overtuigd dat vet voor niemand slecht is, ook niet voor volwassenen. Veel heeft te maken met verzadigd en niet-verzadigd en met dingen als "transvetten". Maar de meeste plantaardige oliën zijn volgens mij een goed idee, als je ze goed gebruikt tenminste en ook échte boter is verrassend genoeg gezond. Ik ben geen pediater, noch diëtist maar ik heb uit interesse best wel veel gelezen over gezonde voeding. Die interesse is toegenomen sinds wij hier een mee-eter hebben. Dat zij tot ze een half jaar oud was uitsluitend borstvoeding kreeg, vertelde ik al eerder. De rapley-methode waar wij toen net mee begonnen, heeft intussen zijn vruchten afgeworpen: Jackie heeft hier thuis nooit groentepap of fruitpap gekregen maar altijd stukjes eten. Borstvoeding bleef de hoofdvoeding, tot zij pakweg één jaar werd. Geleidelijk evolueerde ze naar meer vaste voeding en minder melk. Op de crèche heeft ze wel een tijdje papjes gekregen.

Intussen hebben wij hier dus een peuter van 21 maanden die doorgaans goed eet. Soms heeft ze ergens geen zin in, maar dat is niet erg - omdat ze doorgaans goed eet. Jackie eet grosso modo mee met ons, wat de pot schaft dus.


Jackie at sushi 'california roll' op haar eerste verjaardag

Meer over rapley lees je in het boek van Stefan Kleintjes.

Wij proberen hier nogal gezond en gevarieerd te eten, zonder al te grote veranderingen door te voeren. Ik ken mensen die de betwiste "voedselzandloper" lazen en zeggen: "ik eet alleen nog maar havermout als ontbijt, elke dag". Niet nodig volgens mij, zelfs niet echt verstandig denk ik. Net zoals het niet verstandig is om elke ochtend een witte boterham met Nutella te eten met een glas sinaasappelsap erbij. Variatie is belangrijk. Ik probeer elke dag te ontbijten met fruit, graan en zuivel. En met zuivel bedoel ik heel vaak: plantaardige melk. Sinds ze geen borstvoeding meer drinkt, krijgt Jackie soms koemelk, soms geitenmelk maar heel vaak plantaardige melk. Rijstmelk, havermelk, speltmelk, quinoamelk ...

Een voorbeeld van hoe een week er ontbijtgewijs kan uitzien:


  • maandag: een peer, een kom volle yoghurt met granola (Jackie krijgt een klein beetje granola en vooral havermout omdat ze de granola te hard vindt)
  • dinsdag: een smoothie van volle yoghurt, banaan en kiwi en een handje havermout
  • woensdag: een gekookt eitje, een volkorenboterham met roomboter en een mandarijntje
  • donderdag: een volkorenboterham met kaas, roomboter en een appel
  • vrijdag: havermoutpap gemaakt met ongezoete hazelnootmelk, een handje rozijntjes
  • zaterdag: fruitsalade, een stukje broodpudding, een glas rijstmelk
  • zondag: een glas vers fruitsap, een croissant, een gebakken eitje, volle yoghurt met volkorenflakes en druiven


Dat is dus wat zowel Jackie als ik eten (over meneer zijn ontbijtgewoontes kunnen we het hier beter niet hebben). Best wel wat variatie dus, en af en toe een zelfs doodzonde volgens sommigen (een croissant!!!).

De belangrijkste voedingsregels die hier in huis in acht worden genomen, zijn verrassend eenvoudig:

deze poster kan je ook kopen op Etsy!

Meneer hoorde onlangs een razend interessante podcast van Michael Pollan, over gezond eten. Vooral regel één is heilig: Eat food. Eet voedsel. Voor de hand liggend? Wat zouden we anders eten? "Edible foodlike substances", of "eetbare voedselachtige substanties". Nutella bijvoorbeeld. Smeerkaas. Soep uit een brikpak. Petit Gervais. "Processed foods" met andere woorden, bewerkt voedsel. Het is absoluut handig dat het bestaat. En aan een voorverpakte lasagne om de zoveel weken zal je niet meteen een hart- en vaatziekte overhouden. Maar het is toch belangrijk om vooral te kiezen voor producten met korte ingrediëntenlijsten. Om vooral zelf eten proberen te maken, met pure ingrediënten. Dat hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie